Smrt kvůli maturitě

OPAVA. Teprve dvacetiletý Michal zemřel poté, co se zřítil ze sedmého patra domu v Kateřinkách. Student, shodou okolností syn policisty, prý měl problémy ve škole, kde nedávno maturoval. Policie se proto domnívá, že problémy neunesl a sám si sáhl na život.

Stalo se to jen pár minut poté, co tudy mohly jít děti do dvou blízkých základních škol. V osm hodin ráno dopadlo tělo před dům číslo 47 na Ratibořské ulici. Vypadlo z lodžie v sedmém patře. Zhruba padesátiletý muž si mladíka všiml a upozornil dalšího chodce, který volal policii a záchranku.

„Lékař po svém příjezdu zjistil, že dvacetiletý muž utrpěl mnohočetná vážná zranění. Byl v bezvědomí, prvotní vyšetření ukázalo poranění v oblasti hlavy, hrudníku a končetin, život pacienta byl bezprostředně ohrožen,“ řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Záchranáři zraněného naložili do speciální matrace a převezli do opavské nemocnice, kde na něj už čekal vrtulník, aby ho přepravil na specializované pracoviště ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě.

Stav mladého muže byl kritický. Krátce po převozu však bohužel zemřel. „Pacient utrpěl mnohočetná poranění, která nebyla slučitelná se životem,“ řekl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Policie rozjela vyšetřování tragédie. „Hledáme svědky, kteří mohli pád vidět,“ řekla mluvčí policie Dagmar Schindlerová. Podle všeho to nebude zas tak jednoduché, například sousedi si prý nevšimli ničeho. „Slyšel jsem nějakou ránu, ale nevěnoval jsem tomu pozornost. Co se stalo jsem se dozvěděl až za hodinu, když na mě zvonila policie,“ řekl jeden ze sousedů. Policie si ale hodně slibuje právě od neznámého padesátiletého muže menší střední postavy s prošedivělou bradkou. Jeho svědectví vyšetřovatelé nutně potřebují. Stál kousek u MHD a zřejmě pád viděl.

Policie motiv neštěstí nechce komentovat. „Můžu potvrdit, že úmrtí vyšetřujeme. Máme dvě verze, sebevraždu a nešťastnou náhodu. Vyloučena zatím není žádná z nich,“ řekl bez bližších podrobností mluvčí René Černohorský. Lidé z domu jsou však přesvědčeni o tom, že za vším byly problémy ve škole, kde měl problémy s maturitou. „Vím, že měl ještě dva bratry. Moc jsem ho ale neznal. Nevím, proč to udělal, lidi z baráku mluvili, že to mělo být kvůli škole,“ uvedl zmíněný soused. Pitva by měla prozradit, zda mladík nebyl pod vlivem nějaké látky. (rok)