V Opavě studují budoucí vědečtí filmaři

OPAVA – Je to sice jeden z nejmladších oborů Slezské univerzity v Opavě, přesto se o něm v poslední době hodně mluví. Studenti oboru Multimediální techniky totiž sbírají jeden úspěch za druhým. A mnozí z nich už získali i zajímavé pracovní nabídky.

V Opavě se vyučuje něco, co jiné vysoké školy nenabízí. A už velmi brzo se zjistilo, že právě o absolventy tohoto oboru je na trhu velký zájem. „Jsme alternativa k filmovým školám, ale specifická. Nejsme umělecký obor, ale spíš máme širší záběr a jsme zaměření více na moderní audiovizuální techniku. U nás studují dva typy studentů. Buď to jsou studenti, kteří chtějí dělat nějakou oblast audiovize, ale neví přesně jakou, zda chtějí točit, stříhat, nebo je třeba zajímají moderní technologie komplexně. Další skupina jsou lidé, kteří se zajímají o přírodní zákony, o popularizaci vědy a mají nějaké umělecké nadání,“ vysvětluje garant oboru Martin Petrásek, podle kterého je vysoká poptávka po lidech s tvůrčími schopnostmi, kteří zároveň mají i exaktní vzdělání. „Jsou to budoucí filmaři, kteří ví jak to natočit a rozumí i tomu, co točí,“ upřesnil Petrásek a pokračoval: „Klasičtí filmaři ví, jak něco natočit, ale vědecký problém vidí jen například jako kameramani. Netuší, o čem točí, proč, neumí komunikovat s vědeckými institucemi, nerozumí technice apod.“. Obor multimediální techniky se proto snaží obě oblasti propojit, z absolventů tak jsou umělci, kteří rozumí i technice a mají vědecké základy.

A jaké jsou předpoklady na uchazeče? „Není nutné, aby to byl student gymnázia. Zájemce by měl mít chuť, přehled, zájem o přírodu. Neměla by ho bolet hlava, když přemýšlí. Typický uchazeč je divák kanálu Prima ZOOM,“ řekl Petrásek. Studenti na začátku prochází přírodovědným základem. Učí se matematiku, fyziku, počítačovou techniku… Dostávají základy analytického myšlení a pochopí základní přírodní zákony. „Zbytek je tvůrčí práce. Dáváme důraz na praxi, jsme jakási malá filmová škola. Studenti mají základy fotografie, kamery, dramaturgie a střihu, zvukové tvorby, experimentální audiovizuální tvorby…,“ pokračoval Martin Petrásek. Škola je podle něj vybavena nejmodernější technikou, kterou studenti dostávají k dispozici. Ti nejlepší se účastní různých festivalů a soutěží a v poslední době odsud vozí nejedno ocenění. Velmi zdařilý byla například prosincový happening těchto studentů k očekávanému konci světa. Špičkový je i tým učitelů. „Máme tu lidi z praxe, z České televize, rozhlasu, médií. Učí zde například Petr Jančárek, známý dokumentarista, který například natáčel poslední roky Václava Havla,“ dodal Petrásek. Více na www.mmtech.cz, kde se dozvíte i podrobnosti o 2. kole přijímacích zkoušek.